To najlepsze risotto na jesień. Aromatyczny obiad lub kolację robię w mniej niż 40 minut
Risotto to tradycyjna potrawa kuchni włoskiej, która cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. To proste danie można przygotować z wielu różnych składników, tworząc wyjątkowe połączenia smakowe. Dzisiaj zachęcam do sięgnięcia po recepturę łączącą ryż ze słodką dynią, chrupiącym boczkiem i słonym parmezanem. Risotto w tych posiłków nie tylko rozpieszcza kubki smakowe, ale jest też ucztą dla oczu.
Jaki ryż wybrać do risotto?
Przygotowanie risotto nie jest trudne, ale wymaga przestrzegania kilku zasad. Najważniejszy podczas przygotowywania risotto jest wybór ryżu. To on w największym stopniu wpływa na smak i konsystencję potrawy – ryż pochłania dodawany na patelnię płyn oraz uwalnia zagęszczającą danie skrobię. Porada: kupując ryż do risotto, szukaj ziaren, które są krótkie i okrągłe. Takie ziarna ma ryż arborio, carnaroli oraz vialone nano.
Ryż arborio dostępny jest w większości małych i dużych sklepów spożywczych. To uniwersalny ryż do risotto, który doskonale komponuje się z większością dodatków, sprawiając, że potrawa ma bardzo kremową konsystencję. Natomiast ryż capraroli wpływa nie tylko na smak, ale także teksturę dania. Polecany jest do bardziej wyrafinowanych wersji risotto. Vialone nano to ryż najczęściej stosowany do lekkich wersji risotto np. z warzywami i owocami morza. Świetnie komponuje się z dodatkami, które mają delikatny smak i konsystencję.
Jak zrobić dobre risotto z dynią i boczkiem?
Wybierając składniki do risotto, warto skupić się nie tylko na ryżu, ale także dyni i boczku. Dynia do tej potrawy powinna mieć delikatny, słodkawy miąższ. Idealna będzie dynia hokkaido lub dynia piżmowa. Polecam użyć włoskiego boczku, z którego wychodzą bardzo chrupiące „chipsy” lub wysokiej jakości boczku pieczonego. Ze względu na delikatny, słodkawy smak dyni do podlewania ryżu najlepszy jest aromatyczny bulion warzywny lub delikatny bulion z kurczaka.
Przepis: Risotto z dynią i boczkiem
Risotto z dynią i boczkiem to jedna z sezonowych wersji włoskiej potrawy, która zaskakuje kolorem i unikalnym smakiem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 895 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki suchego ryżu do risotto
- 4 szklanki bulionu
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 200 g boczku
- 3 szklanki miąższu dyni
- 4 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 6 łyżek parmezanu
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 1-2 gałązki rozmarynu
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówCebulę obierz i drobno posiekaj. Podgrzej bulion i pozostaw go na małym ogniu, by utrzymać wysoką temperaturę płynu. Dynię umyj, obierz i usuń pestki. Pokrój miąższ w kostkę o boku około 1,5 cm. Boczek pozbaw skóry i chrząstek, pokrój w kostkę lub paseczki. Rozmaryn umyj i osusz. Oderwij kilka igieł i bardzo drobno je posiekaj. Dodaję na patelnię 1/3 łyżeczki świeżego rozmarynu, ale możesz dopasować ilość tego zioła do indywidualnych preferencji. Parmezan lub inny twardy ser zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- SmażenieNa patelni z grubym dnem rozgrzej 3 łyżki masła. Dodaj cebulę i smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż cebula się zeszkli. Na patelnię z cebulą dodaj ryż i smaż, często mieszając, aż zrobi się przezroczysty. Dodaj posiekany rozmaryn i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Do przesmażonego ryżu z cebulą i rozmarynem dodaj dynię. Smaż na średnim ogniu 2-3 minuty, cały czas mieszając.
- Dodanie wina i bulionuDodaj na patelnię wino i gotuj na średnim ogniu, aż ryż wchłonie cały płyn. Podlewaj ryż niewielką ilością bulionu, od czasu do czasu mieszając. Kolejne porcje dodawaj, gdy ryż wchłonie wcześniej dodany płyn.
- Smażenie boczkuNa suchej patelni usmaż boczek. Tłuszcz powinien się wytopić.
- Dodanie masła i parmezanuGdy zużyjesz cały bulion i ryż zmięknie, dodaj na patelnię resztę masła i wymieszaj. Podgrzewaj do momentu, aż składniki się połączą. Wyłącz grzanie i dodaj do risotto 4 łyżki parmezanu. Mieszaj, aż ser połączy się z pozostałymi składnikami.
- PrzyprawianieDopraw risotto solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przykryj potrawę pokrywką i poczekaj 5-10 minut, żeby smaki się przegryzły. W międzyczasie podgrzej boczek.
Jak podawać risotto z dynią i boczkiem?
Przełóż porcje aromatycznego ryżu na talerze. Na wierzchu dyniowego risotto ułóż podsmażony boczek. Posyp potrawę startym serem oraz udekoruj rozmarynem.